Menu

Wat ondernemers kunnen leren van Labubu: alles over hype-marketing

Een pluizig poppetje met een ondeugende grijns en konijnachtige oren. Het is geen influencer, geen sportheld, geen muziekicoon. En toch is Labubu in 2025 overal! Zo kan je er een vinden op de arm van Dua Lipa, Rihanna, en Lisa van de koreaanse K-Pop groep Blackpink, in miljoenen TikTok-video’s, en met torenhoge prijzen op de tweedehandsmarkt. Maar hoe kan dit poppetje in een korte tijd zo’n wereldwijde hype geworden zijn? En belangrijker nog wat kunnen lokale ondernemers hiervan leren?

Van mysterie naar miljoenenhype

Zelfs wie geen patat lust, vroeg vroeger om een Happy Meal. Niet voor het eten, maar voor de verrassing in de doos. Het onbekende maakt nieuwsgierig, het verzamelbare maakt hebberig, en de culturele link met een hype (zoals Pokémon, Harry Potter, Minions) maakt het onweerstaanbaar.

Pop Mart, het bedrijf achter Labubu, snapt dat principe als geen ander. De poppetjes worden verkocht in mysteryboxen: je weet van tevoren niet welk figuurtje je krijgt. Deze strategie activeert ons brein net zoals bij gokautomaten of het openen van een FIFA-spelerspack. Onvoorspelbare beloning werkt verslavend.

Het geheim zit in de psychologie van het variabele beloningssysteem: een prikkel die onvoorspelbaar is, zoals een mysterybox, zorgt voor een kleine dopaminepiek (of je nou een zeldzame variant scoort of niet). Het idee dat je bij de volgende poging misschien wel die ene superzeldzame Labubu treft, houdt mensen verslaafd aan het proces.

Dit fenomeen komt niet alleen voor bij speelgoed: denk aan een adventkalender, krasloten of zelfs eindeloos scrollen op sociale media. We zijn dol op het onverwachte. Door mysterie in je marketing te verwerken, trek je niet alleen aandacht, je houdt die ook vast. Het verhoogt betrokkenheid, zorgt voor herhaling en maakt je product een ervaring op zich.

Tip

Kan ik ook een verrassingselement toevoegen aan mijn merkervaring?

Voor lokale ondernemers betekent dit: durf te spelen met spanning en nieuwsgierigheid. Lanceer een verrassingsproduct, introduceer een mysterieactie of creëer exclusieve verrassingsmomenten rondom een lancering. Hoe meer emotie, hoe meer betrokkenheid en dat is wat je wil.

We willen het, omdat we het niet (zomaar) kunnen krijgen

Labubu’s zijn niet altijd te verkrijgen. Ze verschijnen in gelimiteerde edities en seizoensgebonden edities. Dit veroorzaakt een klassiek geval van FOMO (Fear Of Missing Out). Wie misgrijpt, betaalt op de resale-markt al snel het drievoudige. Die schaarste maakt het exclusief, en exclusiviteit verkoopt status. Beroemdheden dragen ze aan hun designertas. Influencers unboxen ze. En consumenten? Die willen erbij horen.

Maar wat maakt deze strategie extra effectief in het geval van Labubu? Dat is omdat prijs voor een Labubu relatief laag is op het moment dat ze op de markt gebracht worden. Hierdoor blijft het product bereikbaar voor een grote groep mensen. Toch voelt het product bijzonder en exclusief, omdat de oplages klein zijn. Dit wekt het gevoel op dat je ‘erbij moet zijn’ (en snel ook). Wie eenmaal zijn oog laat vallen op een favoriet, raakt extra gemotiveerd om te kopen voordat het te laat is. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat men alsnog de portemonnee trekt op de resale-markt. Omdat het item zeldzaam is geworden, voelt het niet als verspild geld, maar als een waardevolle investering.

 

Tip

Hoe kan ik laagdrempelig een gevoel van schaarste of exclusiviteit creëren?

Voor lokale ondernemers is dit principe ook toe te passen. Je kunt exclusiviteit simuleren met kleine oplages of beperkte tijdsframes. Denk aan gelimiteerde acties of seizoensproducten. Zet er een duidelijke einddatum op, speel in op urgentie, en benadruk dat “op = op” of  “Nog 4 plekken beschikbaar”.

Jouw verhaal verkoopt

Labubu is niet zomaar een poppetje. Elke editie heeft zijn eigen verhaal en identiteit. Hij is ondeugend, lief en een beetje vreemd, maar altijd met goede bedoelingen. Juist die uitgesproken persoonlijkheid maakt hem herkenbaar en zorgt voor een sterke emotionele band. Mensen projecteren hun eigen gevoelens op het karakter, wat zorgt voor betrokkenheid en herkenning.

Die betrokkenheid is een belangrijke sleutel tot succes. Zodra iemand zich verbonden voelt met een product of merk, verandert een aankoop in een beleving. Het wordt iets waar je trots op bent, iets dat je wilt laten zien aan anderen. En daar zit de kracht: een product wordt een deel van iemands leven, een verlengstuk van wie je bent.

Dat raakt aan twee lagen van identiteit. Aan de ene kant is er de persoonlijke identiteit: jouw stijl, je interesses, jouw eigen verhaal. Aan de andere kant is er de sociale identiteit. Die gaat over hoe je je verbindt aan anderen. Denk aan je vriendengroep, je favoriete sportclub, de muziek die je luistert of de kleding die je draagt. Producten en merken kunnen helpen om te laten zien waar je bij hoort. Ze worden symbolen van jouw plek in een groep of cultuur.

Apple staat bijvoorbeeld symbool voor innovatie en stijl. Een iPhone is meer dan een telefoon, het is een lifestyle-keuze. Of denk aan de TikTok-hype: de Stanley Cup! Een drinkfles die ineens symbool werd voor zelfzorg en duurzaamheid. Niet alleen jongeren of vrouwen zijn gevoelig voor deze trends, voor veel volwassen mannen kan een Formule 1-shirt of een Harley Davidson net zo goed een verlengstuk zijn van hun identiteit.

Tip

Is storytelling ook belangrijk voor mijn bedrijf?

Als je wil dat jouw product of merk langer meegaat dan een tijdelijke hype, dan moet je meer bieden dan alleen iets leuks of handigs. Zorg voor betrokkenheid en dat jouw merk bijdraagt aan hoe mensen zichzelf willen laten zien. Laat zien waar je voor staat, wat jouw waarden zijn, en hoe jouw verhaal onderdeel kan worden van hun verhaal. Dan wordt jouw product niet alleen gekocht, maar ook gedeeld, gekoesterd en herinnerd. Dus stel jezelf de vragen: Waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw missie? Wie is de mens achter het bedrijf?

Klanten willen geen logo volgen, maar mensen. Deel jouw verhaal op een eerlijke, laagdrempelige manier en nodig anderen uit om zich erin te herkennen.

Social media! Waar de hype begint

Labubu is geen succes door dure billboards of reclame op tv. Pop Mart gebruikte Instagram en TikTok, goede productfotografie en content van fans. Het echte geheim? Ze lieten hun doelgroep het werk doen.

Unboxing-video’s, deelbare foto’s, reacties van beroemdheden – dit is waar het allemaal mee begon. Het het mooiste hieraan? Dit is allemaal nagenoeg gratis publiciteit, aangedreven door emoties. Dat is de kracht van user-generated content.

Het succes van Labubu op social media werd verder versterkt doordat al deze content voortkwam uit de juiste strategie: mysterie, schaarste en storytelling. Die drie pijlers maken een product niet alleen interessant, maar ook deelbaar. Wie een zeldzame Labubu unboxed, deelt dat vol trots. Wie misgreep, reageert of zoekt door. En wie het verhaal kent, voelt zich onderdeel van iets groters. Een bedrijf hoeft geen miljoenen volgers te hebben om gebruik te maken van storytelling en visuele content. Het gevoel voor gemeenschap groeit niet door marketingbudget, maar door emotie en verbondenheid.

 

Tip

Wat jij kan overnemen in jouw content strategie!

Ook als lokale ondernemer kan jij optimaal gebruik maken van deze social media strategie. Vraag klanten die jouw merkwaarden vertegenwoordigen om een foto te delen van jouw product, laat een kijkje achter de schermen zien, gebruik herkenbare situaties uit de regio. Deel een reel waarin je vertelt waarom jij ooit begonnen bent en onthoud: Authenticiteit werkt beter dan perfectie. Juist als mensen het gevoel krijgen dat er een echt mens achter het merk zit, ontstaat betrokkenheid.

Bouw aan een herkenbare visuele stijl, zorg voor afwisseling in je content (denk aan uitleg, entertainment en interactie), en werk toe naar piekmomenten waarin je vol in beeld bent. Plan je content bewust, speel in op lokale actualiteit, en gebruik social media feed niet als reclamebord (want daar heb je advertenties voor), maar als ontmoetingsplek voor mensen die met je meeleven, meedenken en meedelen!

Conclusie

Niet elk bedrijf is gebouwd op een hype. En een hype kan net zo snel verdwijnen als dat deze gekomen is, maar de elementen van een hype kunnen wel degelijk waardevol zijn voor duurzaam succes:

  • Creëer nieuwsgierigheid.
  • Gebruik schaarste en urgentie slim.
  • Bouw aan een verhaal dat mensen willen volgen.
  • Zet social media in als verbindingsmiddel, niet alleen als zender.

Wil je dat jouw product of dienst opvalt, maar ook bijblijft? Zorg dan dat er een rode draad zit in alles wat je doet: van de eerste post tot de verpakking, van je website tot je klantenservice. Labubu is geen toevalstreffer, maar het resultaat van strategische marketing die draait om gevoel, verhaal en betrokkenheid. Hoe fijn is het dat deze elementen voor jou als lokale ondernemer ook bereikbaar en haalbaar zijn.

Wil jij ook meer zichtbaarheid, meer binding en een sterkere identiteit opbouwen? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met onze professionals.

Meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak kennis met Dennis!

Wij zijn ervan overtuigd dat korte lijnen en duidelijke communicatie essentieel zijn. Daarom hebben onze klanten de mogelijkheid om samen te werken met één vast aanspreekpunt: Dennis, onze ervaren projectmanager. Dennis zit al ruim 20 jaar in het vak. Hij zorgt ervoor dat elk traject van het eerste gesprek tot de oplevering soepel verloopt. Met zijn scherpe blik, gestructureerde aanpak en persoonlijke benadering weet Dennis niet alleen projecten in goede banen te leiden, maar ook de verwachtingen te overtreffen.

Ben je benieuwd naar hoe een samenwerking met ons eruitziet?

Neem contact op

Laatste nieuws

grip-op-je-content-door-te-plannen

Grip op je content door te plannen!

Wil je meer uit je contentstrategie halen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een goede contentkalender is dé tool …

psychologie-lettertypes

Wist je dat er psychologie zit achter lettertypes?

Lettertypes zijn overal: in boeken, magazines, advertenties, op websites en sociale media. Je ziet ze ook terugkomen in alledaagse items, …

ui_ux-design

Wat is UX- & UI Design en waarom is het belangrijk voor jouw website? 

In deze blog worden onderwerpen behandeld over UX- en UI Design en waarom het belangrijk is voor jouw website. Daarnaast …